• Cetnarskiego 33, 37-100 Łańcut
  • semperfidelis.pl@wp.pl
Wizytacja w Krakowcu. 7.10.2021

7 października, 2021

W dniu 7.10.2021 r. odbyło się w Krakowcu na Ukrainie spotkanie dotyczące realizacji prac rewitalizacyjnych kościoła p.w. św. Apostoła Jakuba. W tym roku pół miliona złotych przekaże Fundacja PGNIG S.A. na remont tegoż kościoła w Krakowcu w obwodzie lwowskim. To kolejne już wsparcie Fundacji PGNiG S.A. dla tej prowadzonej przez archidiecezje lwowską inwestycji, a koordynowanej przez łańcucką Fundację Semper Fidelis na rzecz Archidiecezji Lwowskiej.

W spotkaniu w Krakowcu uczestniczyli: Maciej Małecki – sekretarz stanu w ministerstwie aktywów państwowych, Karolina Dłuska – Prezes Fundacji PGNiG S. A. im. Ignacego Łukasiewicza, Kazimierz Gołojuch – Poseł na Sejm RP, Tadeusz Chrzan – Poseł na Sejm RP, Jakub Rafalski Członek Zarządu Fundacji PGNiG S.A. im. Ignacego Łukasiewicza, Henryk Rydzik – Prezes Zarządu Fundacji Semper Fidelis na rzecz Archidiecezji Lwowskiej, Jan Nikiel – Wiceprezes Prezes Zarządu Fundacji Semper Fidelis na rzecz Archidiecezji Lwowskiej.

XVIII-wieczny kościół w Krakowcu został kompletnie zdewastowany w czasach sowieckich, gdy w zabytkowej świątyni swoją siedzibę miała fabryka. Remont rozpoczął się trzy lata temu, gdy ostatecznie uregulowano sprawy własności budynku. Od początku prace prowadzone są ze wsparciem z Polski. Najważniejsza jego część to pieniądze od fundacji PGNIG.

Prace dotyczą przywrócenie pierwotnej funkcji kościoła tak by mógł służyć wiernym, którzy obecnie korzystają z niewielkiej kaplicy. Ich koszt bardzo wysoki dlatego taka pomoc ma ogromne znaczenie. Bez tego wsparcia remont w ogóle by się nie rozpoczął.

Przedstawiciele Fundacji, ale też podkarpaccy parlamentarzyści, którzy na co dzień pomagają w zdobywaniu funduszy na remont, spotkali się w Krakowcu, aby od przedstawiciela wykonawcy dowiedzieć się jakie potrzeby są najpilniejsze i jak będą przebiegać kolejne prace.

Po wizycie w Krakowcu Przedstawiciele Fundacji mieli możliwość spotkania się z ks. Mieczysławem Mokrzyckim Arcybiskupem Lwowskim.

Informacje o tej wizytacji zostały również zamieszczone na stronach: