• Cetnarskiego 33, 37-100 Łańcut
  • semperfidelis.pl@wp.pl
Otwarcie Międzynarodowego Ośrodka Edukacji i Kultury w Łańcucie

1 września, 2021

W dniu 11 października 2019 r. ks. abp Mieczysław Mokrzycki Metropolita Lwowski poświęcił Międzynarodowy Ośrodek Edukacji i Kultury w Łańcucie przy ul. Cetnarskiego 33, który jest również siedzibą Fundacji Semper Fidelis na rzecz Archidiecezji Lwowskiej.

Dzięki pozyskanym środkom finansowym i przygotowaniu dokumentację techniczną potrzebną dla ratowania tego zabytkowego budynku, wzniesionego przez firmę Braci Cetnarskich z Łańcuta stała się możliwa realizacja tego zadania. W odrestaurowanym obiekcie stworzono możliwość organizowania spotkań dla młodzieży polskiej i ukraińskiej, która będzie mogła poznawać polską kulturę, zabytki oraz budować wzajemne relacje w oparciu o przyjaźń. Jedną z pierwszych grup, która skorzystała z gościnności ośrodka była grupa ministrantów z parafii katedralnej we Lwowie, których zaprosił ks. proboszcz Jan Nikiel

W uroczystości otwarcia Ośrodka uczestniczyli przedstawiciele Fundacji Semper Fidelis, zaproszeni goście, darczyńcy, przedstawiciele firm i instytucji oraz osoby duchowne. Ks. abpa Adama Szala Metropolitę Przemyskiego reprezentował ks. proboszcz łańcuckiej fary Tadeusz Kocór i ks. Artur Janiec Dyrektor Caritas Archidiecezji Przemyskiej. W gronie gości, którzy przybyli na otwarcie Domu Fundacji Semper Fidelis Archidiecezji Lwowskiej byli m.in: Bogdan Rzońca Poseł do Parlamentu Europejskiego, Kazimierz Gołojuch Poseł na Sejm RP, Władysław Ortyl Marszałek Województwa Podkarpackiego, Adam Krzysztoń Starosta Łańcucki, Barbara Pilawa-Kraus Wicestarosta Łańcucki, Marek Uberman Przewodniczący Rady Powiatu Łańcuckiego, Rafał Kumek Burmistrz Miasta Łańcuta, Edward Dobrzański Wójt Gminy Czarna i Mirosław Mac Wójt Gminy Markowa. Obecny był również architekt Dawid Krzysztoń, który zaprojektował okolicznościową, pamiątkową tablicę.

Informacje o tym wydarzeniu przekazały m.in.:

• www.rzeszow.tvp.pl
  • www.radio.rzeszow.pl